21 Αυγ 2012

To μάθημα "Στοιχεία Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης"

               Στοιχεία Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης
    Το μάθημα Αγωγή του Πολίτη έχει εκατονταετή ιστορία στην ελληνική εκπαίδευση , γιά άλλη μιά φορά σήμερα είναι υπό διωγμό ,σε χρονική στιγμή που είναι πιό χρήσιμο από ποτέ. Μήπως δεν πρέπει να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας, μήπως το κοινωνικό κράτος πρέπει να υποταχθεί στα υπερκέρδη της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας ; Oι σκέψεις αυτές έρχονται με την ανακάλυψη που έκανε ο δάσκαλος Βασίλης Βεργόπουλος με τις εργασίες ηλεκτρονικής ψηφιοποίησης  στην βιβλιοθήκη του Λυκείου Μεσσήνης. Συγχαρητήρια γιά την προσπάθεια και τις παρατηρήσεις. (Μ.Λ)

 
Γιάννης Π. Πλατάρος
Την ανακάλυψη την έκανε ο δάσκαλος Βασίλης Βεργόπουλος και ήταν σε «εκκρεμότητα» στην βιβλιοθήκη του Λυκείου Μεσσήνης. Τώρα με τις καλοκαιρινές ψηφιοποιήσεις γίνεται κι αυτό. Το θέμα είναι η επικαιρότητα. Ένα βιβλίου που στην ουσία είναι το μάθημα «Στοιχεία Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης» το 1918 ενοχλεί το καθεστώς το οποίο διατάσσει την «εξαφάνισή του» Επειδή οι καθηγητές δεν είναι τόσο ηλίθιοι, δεν το έκαψαν, αλλά έξυσαν το εξώφυλλο , έτσι ώστε και να είναι εντάξει με τις εγκυκλίους και αν τυχόν το ανεκάλυπτε κάποιος, να πούμε «ωχ! ...Δεν το είδαμε! Πού ήταν αυτό;» Οπότε χωρίς πρόθεση, δεν υπάρχει τιμωρία. Έτσι έχουν διασωθεί έγγραφα και βιβλία «κομμουνιστικά», «αντικομμουνιστικά», «Χουντικά» κτλ Ευτυχώς οι καθηγητές δεν είναι ηλίθιοι να καίνε ή να καταστρέφουν βιβλία. 
Ο δάσκαλος, ο Βασίλης ο Βεργόπουλος, έκανε την σύνδεση, καθώς ασχολείται με τα ιστορικά της Εκπαίδευσης εν Ελλάδι. 
Σήμερα, δεν έχουμε καθεστωτικό πρόβλημα , αλλά και πάλι το βιβλίο, το έβγαλε η Διαμαντοπούλου από τα σχολεία με ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ αντιδράσεις. Έγκλημα, που δεν είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ το μάθημα «Στοιχεία Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης» Εν καιρώ, αυτό θα φανεί ακόμα πιο πολύ....
 ·  ·  · Χθες στις 3:09 μ.μ. ·