11 Ιαν 2012

Δεν βρήκαν λιόζουμα στο χείμαρρο Κερεζένια ...


Μετά τις καταγγελίες έκαναν έλεγχο αλλά... δεν βρήκαν λιόζουμα στο χείμαρρο Κερεζένια

     
    Μετά τις καταγγελίες έκαναν έλεγχο αλλά... δεν βρήκαν λιόζουμα στο χείμαρρο Κερεζένια
    Η αυτοψία που έκανε η Διεύθυνση Υγείας στο χείμαρρο Κερεζένια, μια μέρα μετά τις καταγγελίες, τη μαυρίλα και τη δυσοσμία που κατέγραψε το Λιμεναρχείο στην παραλία της Καλαμάτας, δε βρήκε τα λιόζουμα που είχαν πέσει. Ωστόσο, πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στον ποταμό Σέλλα στον πρώην Δήμο Νέστορος, σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Μεσσηνίας, όπου παρά την απόφαση μετατροπής των ελαιοτριβείων της περιοχής σε διφασικά τα νερά παρέμειναν μαύρα - στην αρχή τουλάχιστον της ελαιοκομικής περιόδου.
    Αυτά σημείωσε στην "Ε" η διευθύντρια Υγείας Αικατερίνη Σπέντζουρα. Μαζί με την επόπτρια Υγείας Βασιλική Αντωνοπούλου, μας ενημέρωσαν ότι πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην Κερεζένια μετά την ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, στις 5 Ιανουαρίου, αλλά τότε «τα νερά ήταν πεντακάθαρα, όμως υπήρχε καφετί ίζημα στον πυθμένα του χειμάρρου». Εκτίμησαν ότι το πιθανότερο είναι το πρόβλημα να προήλθε από ελαιοτριβείο. Η κ. Σπέντζουρα παρατήρησε πως «το ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας στα Γιαννιτσάνικα είναι διφασικό. Εχουμε κάνει πολλούς ελέγχους και δεν έχουμε διαπιστώσει παράβαση». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ελαιοτριβείο στο Ελαιοχώρι, που έχει νόμιμο αποδέκτη άλλο χείμαρρο της περιοχής που καταλήγει στην Κερεζένια. Δεν το βρίσκουμε όμως ανοιχτό την ημέρα, γιατί προφανώς έχει μικρή παραγωγή και δουλεύει το βράδυ».
    Απαντώντας σε ερωτήσεις μας, η διευθύντρια Υγείας επεσήμανε ότι «παραμένει το πρόβλημα στον ποταμό Σέλλα, στον πρώην Δήμο Νέστορος, όπου το νερό ήταν μαύρο. Εχουμε πάρει δείγματα και περιμένουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων». Υπενθύμισε πως «σύμφωνα με απόφαση του πρώην νομάρχη Δημήτρη Δράκου στην περιοχή όλα τα ελαιοτριβεία έχουν γίνει διφασικά, εκτός από δύο. Το ένα έχει εξατμισοδεξαμενή και το άλλο κάνει άρδευση, μεταφέρει τα λιόζουμα σε χωράφια και τα ποτίζει μ’ αυτά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα λιόζουμα να μη λιμνάζουν». Ανέφερε ότι «τα νερά των πλυντηρίων των ελαιοτριβείων της περιοχής έχουν περισσότερο χρώμα σε σχέση με τον υπόλοιπο νομό, λόγω του μαυρολίσιου ελαιόλαδου που βγαίνει» και σημείωσε: «Στο Σέλλα πέφτουν και τα λύματα από τις τυχόν παράνομες συνδέσεις στους αγωγούς ομβρίων της Χώρας».
    Η κ. Σπέντζουρα είπε ότι συζητούν κι εξετάζουν μήπως απαγορευτεί ο Σέλλας ως αποδέκτης και για τα νερά από τα πλυντήρια των διφασικών ελαιοτριβείων και παρατήρησε πως έχουν ενημερωθεί γι’ αυτή την προοπτική οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων και ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος.
    ELEFTHERIA