28 Απρ 2011

Πολυχώρος Φυσικής Ιστορίας στο Costa Navarino



Ένας διαδραστικός εκθεσιακός χώρος αφιερωμένος στο περιβάλλον και μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα, θα λειτουργεί από τον Ιούνιο στην τουριστική επένδυση Costa Navarino στη Μεσσηνία. Το Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank που παρουσιάστηκε σήμερα, δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και του Navarino Foundation, σε συνεργασία με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο......

«Σήμερα ανακαλύπτουμε την πραγματική διάσταση ενός - μοναδικού για τα σύγχρονα δεδομένα - περιβαλλοντικού και εκπαιδευτικού έργου», σημείωσε ο κ. Κ. Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια πρωτοποριακή ιδέα, «που αναδεικνύει τη Μεσσηνία σε πρότυπη οικολογική κοιτίδα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο». «Επενδύοντας στην προστασία του περιβάλλοντος, προφυλάσσουμε τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της TEMES και εκπρόσωπος του Navarino Foundation κ. Α. Κωνσταντακόπουλος, εκτιμώντας ότι ο εκθεσιακός χώρος θα δεχτεί εφέτος 30.000 επισκέπτες από τους πελάτες του τουριστικού συγκροτήματος και τους κατοίκους της περιοχής, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «το Navarino Natura Hall θα λειτουργεί ως συνεχής υπενθύμιση προς όλους μας, για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και αλλαγής της καθημερινής μας συμπεριφοράς».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Τομέα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ακαδημαϊκός κ. Χ. Ζερεφός, τόνισε ότι «η δημιουργία του Navarino Natura Hall αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία θα αποτελέσει όχι μόνο διαδραστικό χώρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στους επισκέπτες αλλά και δίοδο διάχυσης και επικοινωνίας των ερευνητικών αποτελεσμάτων του περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου (ΝΕΟ - Navarino Environmental Observatory)».
Σκοπός του εκθεσιακού χώρου είναι, με τη χρήση νέων διαδραστικών τεχνολογικών μέσων, όπως video, τρισδιάστατες προβολές, οθόνες αφής κ.α., να ενημερώνει τους επισκέπτες, φοιτητές, μαθητές τοπικών σχολείων και τους κατοίκους της περιοχής, για τη Μεσσηνιακή φύση και τα τοπικά οικοσυστήματα, για την έκταση και τις συνέπειες του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, τόσο στον κόσμο όσο και στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπισή του.
Επίσης θα παρέχεται ενημέρωση για τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου που διεξάγεται από το Navarino Environmental Observatory (NEO) – το περιβαλλοντικό παρατηρητήριο που δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της TEMES - φορέα υλοποίησης της τουριστικής επένδυσης στη Μεσσηνία - και αποτελεί πρότυπο συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών φορέων και ιδιωτικού τομέα, πάνω στην έρευνα και την εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο.