15 Ιουν 2010

Σκατά ...

Πόσο σκατό ακόμη θα ανέβει στην επιφάνεια;

  Προσπαθώ εδώ και μήνες, να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο! Να μην πανικοβάλομαι! Να μην απογοητεύομαι και να ελπίζω ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Είναι όμως κάποιες ημέρες, όπως η σημερινή, που δεν βλέπω "φως" από πουθενά! Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμός, τρεις από τους βασικότερους πυλώνες κάθε χώρας, στην Ελλάδα έφτασαν πλεον στην ώρα μηδέν!
 Στον τομέα της Παιδείας... Τα γραπτά των πανελλαδικών εξετάσεων, παραμένουν αδιόρθωτα, "παίζοντας" με τα όνειρα και τα νεύρα χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους! Οι διορθωτές ζητούν να αμοίβονται αξιοπρεπώς, αλλά το Υπουργείο Παιδείας "δεν βγαίνει"! Κι εμείς συζητάμε το αυτονόητο! Η τύχη των παιδιών που δίνουν εξετάσεις είναι στα χέρια των διορθωτών! Ενας απογοητευμένος, θυμωμένος, αδικημένος διορθωτής, είναι ανθρώπινο να κάνει λάθος! Να εξαντλήσει την αυστηρότητά του, να "βγάλει το άχτι του" που λέει ο λαός, βάζοντας έναν βαθμό που θα γκρεμίσει το όνειρο ενός 18χρονου... Πόσο μυαλό χρειάζεται κάποιος για να το καταλάβει;
 Στον τομέα της Υγείας... Η κατάσταση έχει φτάσει στον απόλυτο εξευτελισμό! Ενα παιχνίδι πινγκ πονγκ μεταξύ Υπουργείου Υγείας και προμηθευτών, και στη μέση απελπισμένοι ασθενείς και οι συγγενείς τους που βλέπουν τους δικούς τους να κινδυνεύουν από έλλειψη υλικών! Οι γιατροί και το νοσοκομειακό προσωπικό παρακολουθούν ανύμποροι να βοηθήσουν και προειδοποιούν ανοιχτά ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα θρηνήσουμε θύματα. Η πλήρης απαξίωση της ανθρώπινης ζωής,  γιατί κάποιοι - που και πάλι δεν θα μάθουμε ποτέ τα ονόματά τους!- "χόρευαν" την τελευταία πενταετία το χορό της μίζας και της κονόμας!
   Κερασάκι στην τούρτα με τα σκατά; Το ιστορικό θωρηκτό Αβέρωφ, παραδίνεται στον εφοπλιστή κ. Πατίτσα και την καλλονή συζυγό του κ.Χρουσαλά για να χορέψουν πάνω σε αυτό το τσάμικο της εθνικής μας ξεφτίλας!Πέντε ημέρες τώρα η ιστορική μας μνήμη κακοποιείται και κανείς από την εφοπλιστική οικογένεια δεν έχει καν τα αρχ.... να ζητήσει μία "συγγνώμη"! Έτσι για να νομίζουμε ότι κατάλαβαν τι έκαναν. Την ίδια στιγμή το ΓΕΝ και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δηλώνουν "έκπληκτοι" γιατί για μια ακόμη φορά "δεν ήξεραν", "έπεσαν από τα σύννεφα"!
  Κι όλα αυτά,  την ημέρα που η Χαρά Νικοπούλου, η δασκάλα της Θράκης που τόσο σας συγκίνησε, αποχαιρετά για πάντα τον Έβρο! Οι σκηνές που εκτιλύχθηκαν  σήμερα το πρώι- και τις οποίες αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε για να σας τις δείξουμε το βράδυ στον "Αθέατο Κόσμο"- είναι κάτι περισσότερο από συγκλονιστικές! Η αίτηση της Χαράς για ανάκληση της μετάθεσής της δεν εγινε δεκτή από το Υπουργείο Παιδέιας! Μία μάχη στη Θράκη, χάθηκε!
  Τα σκάνδαλα του Βατοπαιδίου και της Siemens, μας επιφυλάσσουν καθημερινά μία έκπληξη, πολιτικοί δισεκατομμυριούχοι συναλλάσονται με δεκάδες off shore, το ΙΚΑ δεν ξέρει πότε θα δώσει επίδομα αδείας στους συνταξιούχους... Πόσο σκατό ακόμα θα βγει στην επιφάνεια; Πώς την καταντήσαμε έτσι αυτήν τη χώρα; Τι ελπίδα υπάρχει χωρίς Παιδεία, Υγεία, Ιστορική Μνήμη;
  Οταν φτάσεις στον πάτο, λένε, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ανέβεις σιγα σιγά προς τα πάνω. Αυτή είναι η ελπίδα μου: ότι ο γιος μου που είναι 17 χρονών, θα ζήσει σε μια Ελλάδα που αργά αλλά σταθερά θα βρει τον δρόμο για την κορυφή. Κι εκεί θα υπάρχει ένας καθαρός, φρέκος αέρας, απαλλαγμένος από τα σκουπίδια  και τη μπόχα του χθες!
Κώστας Χαρδαβέλλας