18 Οκτ 2009

Η Ομιλία του Δημήτρη Κουσελά για τις προγραμματικές δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ




Στην αγόρευσή του, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς είπε τα ακόλουθα:
«Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια ο Ελληνικός λαός περίμενε με πραγματικό ενδιαφέρον να ακούσει τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου Πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπανδρέου.
Άκουσε όχι δηλώσεις, όχι «έκθεση ιδεών», αλλά συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Δεσμεύσεις που στο σύνολό τους συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πολυδιάστατης κρίσης.
Μιας κρίσης που η απελθούσα κυβέρνηση όχι μόνο δημιούργησε, αλλά και συγκάλυψε το ........
εύρος της από τον Ελληνικό λαό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα ο πολίτης διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει καμιά απόσταση μεταξύ των προεκλογικών λόγων και των Προγραμματικών δεσμεύσεων.
Διαπιστώνει ότι υπάρχει πολιτική βούληση να γίνουν αυτές πράξη.
Γιατί για μας η μεγάλη εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού στις 4 Οκτώβρη είναι εντολή να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα.
Μια Ελλάδα αξιών, μια πατρίδα που θα μας κάνει υπερήφανους.
Είναι εντολή να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της άνισης επιβάρυνσης, της υπερχρέωσης και της ανασφάλειας των νοικοκυριών της περιθωριοποίησης της υπαίθρου, του μαρασμού για τους αγρότες και τους μικρομεσαίους.
Είναι εντολή να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της ανεργίας της απομοίωσης των μισθών και συντάξεων, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος της απαξίωσης της υγείας, της παιδείας που αποτελούν δημόσια αγαθά.
Δώσαμε όρκο στον ανώνυμο πολίτη. Στον πολίτη που αγωνιά για την καθημερινότητα, για το μέλλον των παιδιών του. Που αγωνιά για το εάν θα έχει αύριο δουλειά, για το εάν θα πιάσει τόπο ο μόχθος του στο χωράφι ή στο μαγαζί.
Δεσμευτήκαμε στον πολίτη που ψάχνει το δίκιο του και δεν το βρίσκει, που περιμένει με τις ώρες στις ουρές του Ι.Κ.Α., του Ο.Α.Ε.Ε., του Ο.Γ.Α.., των νοσοκομείων, της πολεοδομίας.
Δεσμευτήκαμε στον πολίτη που νοιώθει ανίσχυρος και ανυπεράσπιστος στην εγκληματικότητα, την διαφθορά στη θέληση των οικονομικά ισχυρών.
Σ’ αυτόν τον απηυδισμένο πολίτη ορκιστήκαμε.
Να διαψεύσουμε την απαισιοδοξία του ότι τίποτα δεν αλλάζει, ότι αυτή είναι η μοίρα μας.
Να αλλάξουμε το κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση , χτυπώντας την αδιαφάνεια, τη γραφειοκρατία την ανομία και τη διαφθορά , το μαύρο χρήμα.
Γι΄ αυτό και ο νέος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα για την οικονομία, την κοινωνία το περιβάλλον, τους θεσμούς. Παρ’ όλο το μέγεθος της οικονομικής κρίσης, έδωσε το στίγμα της αναδιανομής και της κοινωνικής πολιτικής που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ.

• Με την καθιέρωση ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος όπου ο καθένας θα πληρώνει με βάση φοροδοτική του δυνατότητα.

• Με αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις πάνω από τον πληθωρισμό.

• Με πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για όλο το 2010.

• Με άμεση αύξηση των κατώτατων αγροτικών συντάξεων κατά 30 ευρώ το μήνα.

• Με άμεση καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις.

• Με 1 δις. επιπλέον στην παιδεία.

• Με 3000 προσλήψεις κατ’ έτος στα νοσοκομεία τα κέντρα υγείας, τα αγροτικά ιατρεία.

• Με στήριξη ΜΜΕ και δανειοληπτών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο πλαίσιο των προγραμματικών δεσμεύσεων έχουν προοπτική και μπορούν να αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα που αφορούν στην περιφέρεια αλλά και στον νομό Μεσσηνίας, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ.

Αυτά είναι:

• Η σωστή αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και η επίσπευση ολοκλήρωσης των Εθνικών οδικών αξόνων (Τσακώνα-Ραψομμάτη), η αναβάθμιση του σιδηροδρόμου και του αεροδρομίου Καλαμάτας.

• Η στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών με τη μείωση του καλλιεργητικού κόστους, τον έλεγχο της αγοράς, το χτύπημα των καρτέλ, τη στήριξη των επώνυμων πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων. Η χάραξη εθνικής στρατηγικής για το λάδι, που είναι εθνικό προιόν.

• Η στήριξη των νέων αγροτών και η διασφάλιση βιώσιμης απασχόλησης των νέων στην ύπαιθρο και τις πόλεις μας.

• Η ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών του νομού μας σε αναλογία με το πρότυπο σχέδιο της κυβέρνησης για την Ηλεία.

• Η δημιουργία νέων «πράσινων» επενδυτικών ευκαιριών, με τη σχεδιασμένη μετάβαση σε νέες ποιοτικές δραστηριότητες τουρισμού-πολιτισμού και αξιοποίησης του περιβάλλοντος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα και ο τόπος μας μπορεί και πρέπει να πάει μπροστά. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, στη νέα γενιά της οποίας το μέλλον έχει σημαντικά υποθηκευτεί.
Με όραμα, σχέδιο και σκληρή δουλειά γυρίζουμε σελίδα.
Ξεκινάμε μια νέα πορεία για την Ελλάδα που μας αξίζει.»

Φιλιατρά News