28 Ιουλ 2009

του ... Συντάγματος




1. Γ. Κασιμάτης και Δημ. Τσάτσος (Συνταγματολόγοι).

Η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εκλογές το Μάρτιο οδηγεί σε παραβίαση του Συντάγματος

2. Νίκος Αλιβιζάτος (Συνταγματολόγος)... Το "βέτο" της αντιπολίτευσης στην εκλογή προέδρου, είναι το μόνο θεσμικό αντίβαρο στις ακρότητες του πρωθυπουργοκεντρισμού

3. Δ. Τσάτσος και Γ. Κασιμάτης :Η στάση του ΠΑΣΟΚ προσβάλλει τον θεσμό του προέδρου.

4. Νίκος Αλιβιζάτος :Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να δίνει μαθήματα σεβασμού στους θεσμούς, ύστερα από τον τρόπο που χειρίστηκε τις υποθέσεις των σκανδάλων.

5. Γ. Κασιμάτης :Αν ένα κόμμα δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκειμένου να οδηγηθεί υποχρεωτικά η χώρα σε εκλογές για την ανάδειξη κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι η χώρα χρειάζεται νέα κυβέρνηση, προκαλεί την πρόωρη διάλυση της Βουλής για λόγο που δεν προβλέπει ούτε επιτρέπει το Σύνταγμα και, επιπλέον, σφετερίζεται την αρμοδιότητα για πρόωρη διάλυση της Βουλής, ενώ δεν την έχει από το Σύνταγμα.

6. Δ. Τσάτσος :Μια σοβαρή ρύθμιση του Συντάγματος γίνεται ερμηνευτικός περίγελος καθώς περιφρονείται εξόφθαλμα το βαθύτερο νόημά της.

7. Α. Μανιτάκης (Συνταγματολόγος) :Δεν βρίσκω τίποτα το αθέμιτο, ούτε το ανορθόδοξο το να χρησιμοποιείται το Σύνταγμα, οι διαδικασίες του και οι θεσμοί του ως κανόνες ενός πολιτικού παιχνιδιού μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

8. Νίκος Αλιβιζάτος :Πολλές φορές οι συνταγματολόγοι έχουν την τάση να βλέπουν στο Σύνταγμα περισσότερα απ' όσα πράγματι αυτό περιέχει, ενώ πολλοί υπηρετούν μέσω της δημοσιότητας και προσωπικές ατζέντες…………………………………………….

Ρε καφετζή τι διάολο γίνεται εδώ;
Δηλαδή το Σύνταγμα – ο καταστατικός χάρτης της Χώρας – δεν επιδέχεται μονοσήμαντη ερμηνεία αλλά ερμηνεύεται «κατά βούλησιν»;Τότε γιατί κοροϊδεύουμε εκείνα τα «Ήξης αφίξης ού θνήξεις εν τω πολέμω» της Πυθίας; Τι παραπάνω ή τι χειρότερο έκανε αυτή η παλιόφατσα;Είχα τη γνώμη ότι το Σύνταγμα – συν τοις άλλοις – είναι ο ορισμός των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του πολίτη.Και αν είχα μάθει κάτι καλά στο ρημάδι το σκολειό, είναι ότι ο ορισμός πρέπει να είναι σαφής, λιτός και πλήρης.
Κάπως έτσι φανταζόμουν και το Σύνταγμα.Όχι σα μαντολάτο να το ξεχειλώνει άλλος από δω κι άλλος από κει.Και να χρειάζεσαι καθηγητές Πανεπιστημίου για να καταλάβεις «τι θέλει να πει ο ποιητής» και πάλι να μη βγάζεις άκρη!Δηλαδή τούτοι δω, αύριο – μεθαύριο θα ερμηνεύσουν και τα δικαιώματά μου όπως τους καπνίσει! Και πώς θα μάθω εγώ ποια είναι τα δικαιώματά μου;Όποια θέλουν οι "αρμόδιοι";Λες γι αυτό να σκαρώνουν έτσι τους νόμους και το "Σύνταμα" - πούλεγε κι ο συχωρεμένος ο Μακρυγιάννης;
Τι να μου πεις και συ βέβαια, ένας φτωχός Καφετζής είσαι, αλλά να . . . δεν ξέρω . . .εγώ θα τάπαιρνα στο κρανίο αν κάποιος έλεγε ότι «ο Ευθύλογος υπηρετεί μέσω του Καφενείου την προσωπική του ατζέντα».

"Ευθύλογος http://kafeneio-gr.blogspot.com/2009/07/blog-post_6014.html
Share on Facebook
Αναρτήθηκε από troktiko στις 8:20 μμ