10 Απρ 2009

Costa Navarino (μακάρι να γινότανε, μακάρι...)


Costa Navarino

ImageΣ' ένα χρόνο το πρώτο ξενοδοχείο

Τι θα «πουλήσει» η Costa Navarino, της οποίας το πρώτο ξενοδοχείο, αυτό που βρίσκεται βορειότερα όλων κοντά στου Ρωμανού, το Navarino Dunes, αναμένεται να λειτουργήσει το Μάιο του 2010; Ωραίο φυσικό περιβάλλον με σοβαρή φροντίδα διά πρωτοποριακών μεθόδων για τη διατήρηση και ανάδειξή του, ιστορία 4.500 ετών και μνημεία διεθνούς κληρονομιάς, παραδόσεις που παραμένουν ζωντανές μέσα στο χρόνο, παγκοσμίου φήμης εταιρείες και πλούσιες εμπειρίες που καλούν τον επισκέπτη να γράψει τη δική του ιστορία.
Τα ανωτέρω ανέφερε χθες ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, παρουσιάζοντας σε δημοσιογράφους την πρόοδο των έργων αλλά και τις δράσεις που έχουν αναλάβει η εταιρεία του και οι συνεργαζόμενες μ’ αυτήν. Στόχος τους, η δημιουργία ενός νέου προορισμού, που θα ανταποκρίνεται στις διεθνείς τάσεις και προοπτικές και στις νέες ανάγκες επισκεπτών υψηλού εισοδήματος.

Πρώτα το περιβάλλον
Η φροντίδα του περιβάλλοντος –στα σκαριά η συνεργασία με το κορυφαίο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης- είναι πρωταρχικής σημασίας, ενώ ιδιαίτερες μελέτες γίνονται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη διαχείριση του νερού. Σύμφωνα με το Νίκο Κατσικερό, αντιπρόεδρο της Costa Navarino, οι πληροφορίες από τους μελετητές είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα στη Μεσσηνία αν γίνεται σωστή διαχείριση υδάτων. Η μελέτη προβλέπει «κάπου 3 φράγματα στην περιοχή» και θα παρουσιαστεί στην Πύλο. Επίσης –σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντακόπουλο- είναι νομικώς δυνατόν πλέον να ποτίζει η Costa Navarino με νερό που θα έχει ανακτηθεί από βιολογικούς καθαρισμούς, όπως αυτοί της Πύλου και της Χώρας, ρίχνοντας την κατανάλωση ίσως κάτω και από το μισό.

Δρόμος
Το «Θ» ρώτησε τον κ. Κωνσταντακόπουλο σχετικά με το αίτημά του, που είχε θέσει πέρυσι το Μάιο: δρόμο, για να πηγαίνουν ασφαλώς και αξιοπρεπώς οι τουρίστες στο νέο κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος είπε ότι «θα ήταν καλύτερα να ήταν καλύτερος ο δρόμος» και ευχήθηκε να συμβεί αυτό γρήγορα, επισημαίνοντας πως «εμείς έχουμε κάνει τη μερίδα μας, πληρώνουμε τις μελέτες». Τόνισε δε, πως ο δρόμος (του οποίου η μελέτη εκπονείται και υπάρχουν οι προϋποθέσεις να κατασκευαστεί μέσω του ΕΣΠΑ, όπως επεσήμανε ο Νίκος Κατσικερός) δεν αφορά μόνο τους τουρίστες αλλά και όσους απασχοληθούν στην Costa Navarino, καθώς και όλους τους κατοίκους της Μεσσηνίας.

Αρχή με 700
Πόσοι θα απασχολούνται καταρχήν στην Costa Navarino; Ο κ. Κωνσταντακόπουλος έκανε λόγο για περίπου 700 κατά το 2ο έτος λειτουργίας του Navarino Dunes, που θα ανέλθουν σε περίπου 1.000 την τρίτη χρονιά. Στο ξενοδοχείο που θα λειτουργήσει δεύτερο στη σειρά, κοντά στην Πύλο, το προσωπικό ίσως φτάσει τα 600 άτομα. Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντακόπουλος επεσήμανε ότι οι έμμεσες θέσεις εργασίας (μια και η περιοχή δεν είναι τουριστικά ανεπτυγμένη) ίσως είναι άλλες τόσες σε σχέση με τις άμεσες.

Διάχυση οφέλους στην κοινωνία
Οι τουρίστες πολυτελείας ξοδεύουν από 300 έως 1000 ευρώ ημερησίως. Πόσα από αυτά θα περάσουν στην τοπική κοινωνία; Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος ανέφερε πως έχει υπολογιστεί ότι για κάθε ευρώ που ξοδεύεται εντός προορισμού, άλλο 1,8 ευρώ ξοδεύεται εκτός. Τα 5 από τα 8 γεύματά τους οι τουρίστες αυτού του επιπέδου αναμένεται να τα κάνουν εκτός προορισμού. Μάλιστα, οφέλη θα υπάρχουν και από την κατανάλωση ελαιολάδου στις μονάδες της Costa Navarino, αφού σχεδιάζει ο κ. Κωνσταντακόπουλος τη χρήση του μέχρι και σε elaiotherapy, για τις πρακτικές της οποίας ειδικοί ανατρέχουν ακόμη και σε αρχαία συγγράμματα ώστε να τις διαμορφώσουν.
«Όλοι έχουμε μερίδιο στην ευθύνη και την επιτυχία», επεσήμανε ο επικεφαλής της Costa Navarino, ζητώντας «να αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. Όλοι μαζί να δημιουργήσουμε υποδομές, υπηρεσίες και προϊόντα στη Μεσσηνία που θα ικανοποιήσουν το απαιτητικό, υψηλού εισοδήματος τουριστικό κοινό».

Του Κώστα Κοντοθανάση

Costa Navarino

ImageΘέλουν ντόπιο προσωπικό

Κεφαλαιώδους σημασίας για τη Μεσσηνία είναι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει η Costa Navarino, όταν λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία πολυτελείας που κατασκευάζει κοντά στην Πύλο. Μάλιστα, αυτές οι θέσεις εργασίας θα ευνοήσουν τη Δυτική Μεσσηνία, που βρίσκεται μακριά από το αστικό κέντρο της Καλαμάτας, άρα οι εκεί υπάρχουσες δουλειές δεν μπορεί παρά να σχετίζονται στο μέγιστο βαθμό με την αγροτική παραγωγή.
Η λειτουργία των ξενοδοχείων της Costa Navarino θα προσφέρει στη Δυτική Μεσσηνία τη διαφοροποίηση επαγγελμάτων που τόσο έχει ανάγκη, ώστε να κρατήσει εκεί τα νέα παιδιά της. Επίσης, θα δώσει δουλειά σε ανέργους από την Καλαμάτα και ευρύτερα τη Μεσσηνία ή και σε ανθρώπους καταγόμενους από εδώ, που θα επιστρέψουν.
Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι «εντός των επομένων εβδομάδων ξεκινάει καμπάνια ενημέρωσης από τη Starwood σε συνεργασία με την TEMES σχετικά με την πρόσκληση ενδιαφέροντος στη Μεσσηνία και σε γειτονικούς νομούς, για εργασία στο Navarino Dunes, με την έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχείων το Μάιο του 2010. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα αφορά όλους τους Μεσσήνιους που είτε ζουν στην περιοχή μας είτε σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και θέλουν να επιστρέψουν, και θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων, που σε πολλές περιπτώσεις δε θα απαιτούν εξειδικευμένη εμπειρία ή γνώσεις. Από προκαταρκτικές μελέτες που κάναμε, προβλέπουμε ότι η προσφορά εργασίας θα είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Ευχόμαστε αυτή η πρόβλεψη να διαψευστεί. Για να είμαστε όμως ασφαλείς, θα ξεκινήσουμε και καμπάνια εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ενοικίαση διαμερισμάτων, σπιτιών κ.λπ., προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης εργαζομένων που πιθανώς να έρθουν και από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου ή της Ελλάδος».
Ο κ. Κωνσταντακόπουλος επεσήμανε πως ξεκίνησαν να εργάζονται στελέχη της Starwood και ήδη προωθούν τον προορισμό της Costa Navarino σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις, καθώς και συνολικά στο δίκτυό τους. Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί περιοδεία για ενημέρωση δημοσιογράφων σε Γερμανία και Αγγλία (Μάιος – Ιούνιος).

Του Κώστα Κοντοθανάση ΘΑΡΡΟΣ