12 Απρ 2009

το Ιντερνετ στη Μεσσηνία




Τι συμβαίνει στη Μεσσηνία;

«Η άποψή μου είναι ότι το Ίντερνετ είναι μία υποδομή κοινής ωφελείας. Όπως τα κράτη ασχολούνται με την ανάπτυξη του οδικού συστήματος, έτσι θα έπρεπε να νοιάζονται για την υποδομή του Ίντερνετ σε εθνικό επίπεδο, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας». Η δήλωση αυτή, που έκανε ο βραβευμένος με «Τούρινγκ» (σαν να λέμε «Νόμπελ») ερευνητής της Πληροφορικής Ιωσήφ Σηφάκης στην «Καθημερινή», δείχνει τη σημασία που έχει αποκτήσει το διαδίκτυο.


Προκειμένου να είναι κάποιος συνεχώς συνδεδεμένος με το διαδίκτυο χωρίς επιπλέον χρέωση, για ταχύτητα, πολυλειτουργική και εξ αποστάσεως δράση, είναι απαραίτητη η ευρυζωνική σύνδεση. Τι συμβαίνει στη Μεσσηνία; Αλματώδης ανάπτυξη, που δίνει τη δυνατότητα τηλεργασίας, εκπαίδευσης, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας, με οφέλη αλλά και πιθανούς κινδύνους. Στο «Θ» μίλησαν άνθρωποι του χώρου και όσα ενδιαφέροντα μας είπαν, ακολουθούν:

Νίκος Φοίφας,
προϊστάμενος τεχνικού
τμήματος Μεσσηνίας
του ΟΤΕ

«Πάνω από 6.000 είναι οι ενεργοί χρήστες ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Καλαμάτα και τη γύρω περιοχή. Περίπου 11.000 είναι συνολικά στο νομό οι οποίοι χρησιμοποιούν την υποδομή του ΟΤΕ, για τη χρήση, μεταξύ άλλων, και γρήγορου ίντερνετ.
Αλματώδης είναι η ανάπτυξη των ευρυζωνικών συνδέσεων, που ξεκίνησε το 2006 πανελλαδικά και βασίζεται στις μεγάλες επενδύσεις που κάνει ο ΟΤΕ στο δίκτυο κορμού του. Αυξήσαμε πάρα πολύ τις ταχύτητες στο δίκτυο κορμού του αστικού και υπεραστικού δικτύου, ενώ ο “αγωγός” χώρεσε πολύ περισσότερα δεδομένα, της τάξεως πολλαπλών “λ”.
Όπως ο εξηλεκτρισμός
Οι ευρυζωνικές συνδέσεις διατίθενται σε 36 κομβικά σημεία της Μεσσηνίας μέχρι σήμερα, φτάνοντας σε επίπεδο μεγάλων χωριών και επίκειται πυρετωδώς η περαιτέρω επέκτασή τους. Στην ουσία, ο ΟΤΕ επαναλαμβάνει τη γιγάντια διαδικασία επέκτασης του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που έκανε τη δεκαετία του ’60 η ΔΕΗ.
Οι διαδικασίες είναι εντελώς ανάλογες, διότι τη δεκαετία του ’60, όταν πήγε το ρεύμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, οι άνθρωποι έβαλαν στην πρίζα ένα ψυγείο και άναψαν μια λάμπα. Μετρήστε σήμερα πόσες συσκευές είναι στο ρεύμα και τι ευκολίες παρέχουν στη ζωή μας. Το ίδιο θα γίνει –προβλέπω πολύ σύντομα- και με την ευρυζωνικότητα, που σήμερα χρησιμοποιούμε για να μιλήσουμε στο τηλέφωνο και για γρήγορο ίντερνετ.

Τι θα έρθει
Για να μη μένουμε μόνο σε όσα προκαλούν εντύπωση όπως η conn-x TV ή άλλες εφαρμογές, καίριο θέμα για μένα είναι η ήδη υπαρκτή ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που θα συνδέσει και την αγροικία ακόμη με το υπουργείο, για ένα πιστοποιητικό, μια άδεια, απάντηση σε μιαν αίτηση. Επίσης, καίριας σημασίας είναι οι εφαρμογές υγείας με τηλεϊατρική. Μέχρι και η άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος του εκλέγειν μπορεί να γίνει από απόσταση μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης, κάτι που συμβαίνει ήδη σε άλλες χώρες.
Όλα αυτά “πατάνε” σε μια κορυφαία κληρονομιά του Έλληνα πολίτη, που έστησαν οι προϋπάρξαντες από εμένα στον ΟΤΕ, απλώνοντας το δίκτυό του, ενώ κουβαλούσαν το στύλο στον ώμο, μέχρι τα κορφοβούνια. Το δίκτυο αυτό έχει σήμερα οπτικές ίνες, που συντηρούν και επεκτείνουν εξειδικευμένοι τεχνικοί, ενώ –θυμίζω - στα πιο απομακρυσμένα σημεία, με τον ελληνικό δορυφόρο, έχουμε τέτοιες υπηρεσίες, όπως πρόσφατα είδαμε στον ορεινό Δήμο Είρας της Μεσσηνίας και στον Επικούριο Απόλλωνα μέσω του δορυφορικού συστήματος “ΔΟΡΥ”.

Νίκος Τσακάκος,
υπεύθυνος καταστήματος Forthnet στην Καλαμάτα

«Η Forthnet ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Καλαμάτα το Μάιο του 1998, για συνδέσεις dial-up. Η έδρα ήταν τότε στην Ψαρών. Το κατάστημα στη Νέδοντος άνοιξε τον Οκτώβριο του 2007. Οι ευρυζωνικές συνδέσεις της Forthnet διατίθενται σε όλο το νομό και στην Καλαμάτα υποστηρίζονται από το ιδιόκτητο δίκτυο της εταιρείας. Μέσα στην Καλαμάτα ανέρχονται σε 3.150, αρχής γενομένης από την έναρξη λειτουργίας του καταστήματος τον Οκτώβριο του 2007. Η μέση μηνιαία αύξηση είναι της τάξεως του 107%!

Αλματώδης εξέλιξη
Η εξέλιξη έχει πολύ γρήγορους ρυθμούς και προσδοκώ ότι θα είναι αλματώδης, δεδομένου ότι η ελληνική πραγματικότητα υπολείπεται της ευρωπαϊκής. Αυτό που λέει η διαφήμιση, ότι αν δεν έχεις ευρυζωνικό ίντερνετ είναι σαν να μην έχεις ρεύμα, θα το δούμε πολύ έντονα. Ήδη ο κόσμος πίνει καφέ και με το i-phone μπαίνει στο ίντερνετ. Ο Δήμος Καλαμάτας έκανε ηλεκτρονική διακυβέρνηση ενώ αντίστοιχη διαδικασία έχει ξεκινήσει το Επιμελητήριο σε τοπικό επίπεδο, και μπορεί κανείς να πάρει πιστοποιητικά και ό,τι άλλο.
Την αλματώδη ανάπτυξη θα τη δούμε όταν η χρήση του ίντερνετ θα πάψει να απευθύνεται στους ειδικούς. Παράδειγμα: πλοήγηση στο ίντερνετ με τη χρήση του τηλεκοντρόλ της TV, κάτι που αναμένεται το Σεπτέμβριο. Όλα αυτά θα γίνουν όταν ο απλός χρήστης χρησιμοποιήσει στην καθημερινή του πράξη αυτή την τεχνολογία, για πληροφόρηση, επικοινωνία, διασκέδαση. Ο κόσμος θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία χωρίς να το ξέρει, αυτό είναι το “κλειδί”. Πάρτε, για παράδειγμα, το αυτοκίνητο: χρησιμοποιούμε όταν κινούμαστε δεκάδες ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία δε γνωρίζουμε πώς λειτουργούν, ίσως δεν ξέρουμε ότι υπάρχουν κι όμως τα χρησιμοποιούμε.
Το κόστος έχει πέσει, είναι ήδη χαμηλό και αναμένεται σημαντικότατη μείωσή του».

Πατήρ Σωτήριος Μαστέας
Ιερέας και καθηγητής Πληροφορικής
στο 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Ο π. Σωτήριος έχει σπουδάσει Προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Computer Science) στην Αυστραλία, όπου γεννήθηκε, στο πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα. Σήμερα είναι ιερέας της Μητροπόλεως Μεσσηνίας αλλά και καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Να τι μας είπε:
«Όταν πήγα στο Πανεπιστήμιο το 1985 δεν είχα ακουμπήσει ποτέ μου υπολογιστή. Το λέω στους μαθητές μου σήμερα και εκπλήσσονται. Ήξερα, όμως, τι είναι ο προγραμματισμός και είχα ασχοληθεί μόνος μου με λογικά διαγράμματα, από την αγάπη μου για το σκάκι.
Την εποχή που σπούδαζα δεν υπήρχε ίντερνετ. Όλη τη δουλειά για τις εργασίες, διότι έτσι μαθαίναμε στο πανεπιστήμιο στην Αυστραλία, την κάναμε με στοιχεία από βιβλία στη βιβλιοθήκη, κι αν προλαβαίναμε να δανειστούμε το βιβλίο! Σήμερα, τα στοιχεία είναι όλα διαθέσιμα με το πάτημα μερικών πλήκτρων, μέσα από το διαδίκτυο.
Προσοχή στα παιδιά!
Εδώ και χρόνια, το ίντερνετ, που σημαίνει διασύνδεση μεταξύ υπολογιστών σε απόσταση μεταξύ τους ώστε να φτιάχνεται ένα παγκόσμιο δίκτυο, περιλαμβάνεται στα διδακτικά μου καθήκοντα. Τα παιδιά έχουν πολύ ενδιαφέρον για το ίντερνετ. Στην αναζήτηση, μπορεί μπροστά τους να βγουν τα πάντα, από σάιτ με ανήθικο μέχρι αυτοκαταστροφικό περιεχόμενο. Τους τονίζω ιδιαίτερα ότι θα πρέπει να έχουν διαμορφώσει ισχυρό χαρακτήρα με ηθικές βάσεις, ώστε να προσπερνούν τον όποιο κίνδυνο και να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τη βελτίωση του χαρακτήρα τους και την απόκτηση γνώσεων και όχι για κακό σκοπό.
Βέβαια, επειδή τα παιδιά παρασύρονται, πρέπει ένας υπεύθυνος ενήλικας να επιβλέπει την ενασχόλησή τους με το ίντερνετ. Γι’ αυτό και συμβουλεύω πάντα τους γονείς να μην έχουν τα παιδιά υπολογιστή στο δωμάτιό τους, το σαλόνι είναι ο πιο κατάλληλος χώρος. Επίσης, έχει μεγάλη σημασία να αποκτήσουν οι γονείς βασικές γνώσεις ίντερνετ για να βεβαιώνονται ότι δε θα βρεθούν προ δυσαρέστων εκπλήξεων.
Λόγω της συνάφειας υπολογιστή και περιεχομένου γνώσεων που υπάρχει στο ίντερνετ, θα δούμε στο μέλλον πολλές αλλαγές. Ήδη στην Αυστραλία ο υπολογιστής αντικαθιστά τα τετράδια και τα βιβλία. Εδώ σ’ εμάς, ο υπολογιστής και το ίντερνετ ήδη χρησιμοποιούνται ως βοηθητικό εργαλείο για τη διδασκαλία άλλων μαθημάτων».

Νίκος Ροδίτης,
ελεύθερος επαγγελματίας

«Η δουλειά μου είναι να πουλάω προϊόντα. Όταν πουλάω προϊόντα, πληρώνομαι. Εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο του μάρκετινγκ και κάνω μάρκετινγκ σε προϊόντα που πωλούνται στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Αμερική, Καναδά, Ασία. Αν δεν υπήρχε το ίντερνετ, εγώ δε θα μπορούσα να κάνω αυτή τη δουλειά στην Ελλάδα, αλλά θα βρισκόμουν στην Αυστραλία όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα.
Κάποιος που μου έχει μάθει πολλά για τη δουλειά μου, παραφράζοντας την έκφραση “είναι η ευκαιρία της ζωής σου”, λέει ότι “το ίντερνετ είναι η ευκαιρία εκατό ζωών”. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που κάποιος βάζει μια αγγελία ή μια διαφήμιση και η απάντηση μπορεί να είναι αυτόματη και διεθνής. Αυτό έχει όφελος οικονομικό, αφενός διότι συναλλάσσεται κανείς με όλο τον κόσμο και αφετέρου επειδή πολύ γρήγορα βλέπει αν η αγγελία ή η διαφήμισή του δουλεύει στην πράξη. Παλιότερα, θα χρειαζόταν εβδομάδες για να το διαπιστώσει.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μπορεί ένας εργαζόμενος να διαχειριστεί τόσο αποτελεσματικά το χρόνο του, πολλαπλασιάζοντάς τον.
Ταυτόχρονα, το ίντερνετ έχει δραματικά μειώσει το λειτουργικό κόστος της εργασίας.
Βέβαια, για να κάνει κάποιος καλά τη δουλειά του στον τομέα μου πρέπει να έχει την ανάλογη εκπαίδευση, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος, κυρίως οικονομικός».

Στράτος Νικολόπουλος,
οπτικός

«Σπούδασα στην Ιταλία οπτικός και οπτομέτρης, σε μια μεσαιωνική πόλη (τραγικά επίκαιρο!), το Βίντσι, την οποία αγάπησα, όπως και εν γένει την Ιταλία. Με τη χώρα αυτή με δένουν δεσμοί πνευματικοί, φιλίες και εμπορικές συνεργασίες. Θεωρώ ότι χωρίς το διαδίκτυο θα διατηρούσα πολύ δύσκολα επαφή. Μέχρι την εξάπλωση του ίντερνετ, επειδή αποφοίτησα το 1993, οι επαφές μου με την Ιταλία περιορίζονταν σε μερικά τηλεφωνήματα, καμιά ιταλική εφημερίδα και RAI 1 δορυφορικό.
Σημειώνω ακόμη ότι ασχολούμαι σοβαρά με τη μουσική και όλοι ξέρουμε τις επιδόσεις της Ιταλίας στον τομέα αυτό! Με το ίντερνετ μπορώ καθημερινά στο κατάστημά μου να ακούω τα αγαπημένα μου ιταλικά τραγούδια και να διαβάζω ιταλικές εφημερίδες online.
Και επαγγελματικά με έχει βοηθήσει όμως το ίντερνετ, αφού το χρησιμοποιώ και για να προβάλω την επιχείρησή μου».


ΘΑΡΡΟΣ
© 2009 Εφημερίδα της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας