28 Ιαν 2009

Ναυάγιο Γιάλοβας



Δείγματα σε Αθήνα για εξετάσεις

Δείγματα τα οποία εστάλησαν για ανάλυση ελήφθησαν χθες από τα σακιά που βρίσκονται στα αμπάρια του πλοίου «Ραμόνα», το οποίο είχε βυθιστεί πριν από 25 χρόνια στη Γιάλοβα.
Χθες, πάντως, σύμφωνα με το δήμαρχο Πύλου, σε μετρήσεις που έγιναν στο Ph του νερού δε βρέθηκε κάτι.

Δείγματα
Σε δηλώσεις που έκανε για το θέμα ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος, σημείωσε ότι συγκροτήθηκε επιτροπή μελέτης, στην οποία μετέχουν ο λιμενάρχης Αρ. Σαλβάνος, ο δήμαρχος Πύλου Γεώργιος Χρονόπουλος, ο αντινομάρχης Στ. Αναστασόπουλος, η διευθύντρια και στελέχη του Γενικού Χημείου του Κράτους, η διευθύντρια Υγείας Αικ. Σπέντζουρα και η προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας Ζωή Γεωργίου.
«Μιλήσαμε με την ΕΥΔΑΠ, με τον πρόεδρο κ. Κωστούλα και τη γ. διευθύντρια κα Κωνσταντοπούλου των Διυλιστηρίων, με τα κεντρικά του Γενικού Χημείου του Κράτους, για να δούμε κατά πόσον μπορεί, είτε υπολείμματα της μεταφερόμενης χημικής ουσίας είτε οποιαδήποτε μετατροπή της από ενδεχόμενη χημική αντίδραση, να δημιουργήσουν θέματα. Οι προφορικές διαβεβαιώσεις που λάβαμε ήταν καταλυτικά αρνητικές, όπου και αν ρωτήσαμε. Ωστόσο, δεν αρκεστήκαμε σε αυτό και στείλαμε επιτροπή αποτελούμενη από τον κ. Παν. Πυλιώτη του Τμήματος Περιβάλλοντος, τον κ. Καραλή από το Τμήμα Αλιείας, τον κ. Δημήτρη Λαμπρόπουλο, επόπτη Υγείας, τον κ. Δημητρακόπουλο από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης και την κα Μεϊμετέα Ειρήνη από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Πύλου, ο οποίος έχει συνεργείο, ανέλκυσαν σακιά που υπάρχουν στο βυθισμένο σκάφος, και πήραν τρεις σειρές δειγμάτων. Η μία θα μείνει στο Γενικό Χημείο του Κράτους στην Καλαμάτα, η άλλη με αυτοκίνητο της Νομαρχίας μεταφέρθηκε στα κεντρικά του Γενικού Χημείου του Κράτους στην Αθήνα και παράλληλα η τρίτη στην ΕΥΔΑΠ», ανέφερε ο κ. Δράκος.

Σταμάτησαν οι εργασίες
Σύμφωνα με το δήμαρχο Πύλου κ. Χρονόπουλο, μετά από 25 χρόνια δόθηκε η ευκαιρία να απομακρυνθεί αυτό το ναυάγιο που έχει προσαράξει στα αβαθή τα Γιάλοβας, ενώ μετά από δημοπρασίες που κρίθηκαν άγονες, έγινε ανάθεση σε εργολάβο: «Λάβαμε όλες τις κατάλληλες αποφάσεις και αδειοδοτήσεις και από ΥΕΝ και από Αρχαιολογία και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στην πορεία των εργασιών βρέθηκαν στα αμπάρια απομεινάρια από κάποιες σακούλες που αναγραφόταν στα αγγλικά η λέξη θειικό άλας του ασβεστίου. Αυτή η ένωση χρησιμοποιείται και από την ΕΥΑΔΑΠ για το πόσιμο νερό, το κάνει πιο διαυγές. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι τοξική ουσία. Χρησιμοποιείται και για την παρασκευή μπύρας και τώρα τελευταία στους βιολογικούς καθαρισμούς. Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι για την απομάκρυνση του πλοίου είπαν ότι κατά τη άποψή τους μπορεί να μην είναι αυτό που γράφει, αλλά κάτι άλλο που επιφέρει μόλυνση. Δυστυχώς, αυτό πήρε διαστάσεις ανεύθυνα. Σταμάτησαν όλες οι εργασίες για να διαπιστώσουμε μήπως είναι άλλο υλικό».

ΘΑΡΡΟΣ