10 Δεκ 2008

Κάτι τρέχει στη Γιάλοβα .....

Το ΕΛΚΕΘΕ επανεξετάζει δείγματα της λιμνοθάλασσας

Τιμές αναλύσεων που μπορεί να προκληθούν από λύματα βιομηχανίας, παρουσιάσθηκαν σε δείγματα που έχουν ληφθεί από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας.
Ήδη το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), μετά από αίτημα του Τμήματος Αλιείας της Νομαρχίας Μεσσηνίας, έχει λάβει νέα δείγματα, τόσο από το ίζημα όσο και από το νερό, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει.
Τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων στις αρχές του καλοκαιριού παραξένεψαν τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες δεν μπορούσαν να εξηγήσουν την εμφάνιση τέτοιων τοξικών ουσιών. Κι αυτό, γιατί από την ευρύτερη περιοχή απουσιάζουν βιομηχανίες τέτοιου είδους που με λύματά τους θα μπορούσαν να ρυπάνουν τη λιμνοθάλασσα.
Κατόπιν αυτών των ευρημάτων, οι υπηρεσίες έκριναν πως χρειάζεται επανεξέταση, ώστε να επιβεβαιωθεί ή όχι η ύπαρξη τοξικών ουσιών.

Νέα δείγματα
Μετά τα αποτελέσματα από τα πρώτα δείγματα, οι υπηρεσίες έκριναν πως χρειάζεται επανεξέταση, ώστε να επιβεβαιωθεί ή όχι η ύπαρξη τοξικών ουσιών (π.χ. βαρέα μέταλλα).
Η προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας της Νομαρχίας Μεσσηνίας Ζωή Γεωργίου, ερωτώμενη από το «Θάρρος», επιβεβαίωσε ότι στα πρώτα δείγματα υπήρξαν κάποια αποτελέσματα τα οποία παραξένεψαν την υπηρεσία (χωρίς να αναφέρει ποια είναι αυτά), εξ ου και αποφασίσθηκε ο επανέλεγχος. Ζητήθηκε, μάλιστα, τα νέα δείγματα να ληφθούν από το ΕΛΚΕΘΕ λόγω εμπειρίας και εξοπλισμού, ώστε τα αποτελέσματα να είναι απολύτως αξιόπιστα.
Από την πλευρά του ΕΛΚΕΘΕ, η κα Αλέκα Παυλίδου, με την οποία επικοινωνήσαμε, μας ενημέρωσε ότι έχουν ληφθεί δείγματα από το ίζημα και το νερό της λιμνοθάλασσας, εδώ και περίπου ένα μήνα, ενώ μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας τα αποτελέσματα θα έχουν σταλεί στο Τμήμα Αλιείας.

Ψαράδες
Στην ερώτησή μας αν γνωρίζει για το πρόβλημα, ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων, Γ. Σταυριανάκης, απάντησε ότι κανείς δεν τον έχει ενημερώσει. Πρόσθεσε, ωστόσο, λίγο αργότερα ότι γνώριζε πως είχαν ληφθεί δείγματα αρχές καλοκαιριού στα οποία «βρέθηκε κάτι», αλλά και πως επρόκειτο να ληφθούν νέα δείγματα.
Κατά τον κ. Σταυριανάκη, μέχρι σήμερα κανείς δεν τον έχει ενημερώσει γι’ αυτά τα δεύτερα δείγματα, ενώ αναρωτήθηκε πώς ελήφθησαν χωρίς να ερωτηθεί και να είναι παρών. Παρατήρησε, μάλιστα, ότι είναι σημαντικό το σημείο από το οποίο ελήφθησαν, αφού οι περίεργες τιμές μπορεί να αφορούν στο νερό της θάλασσας το οποίο μπαίνει στη λιμνοθάλασσα, όταν ανοίγουν οι δίοδοι.
Από την πλευρά του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου ο κ. Κωνσταντίνος Τσάκωνας, στην ερώτησή μας αν υπάρχουν προβλήματα με τη λιμνοθάλασσα, σημείωσε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η αλατότητά της και αν αυτό συνεχισθεί, σε 2-3 χρόνια θα έχει «πεθάνει».

© Θάρροs 2008 Εφημερίδα της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας
Powered by: e-nt Solutions