21 Σεπ 2008

τοξικός λαγοκέφαλος σε Μεσσηνία


Πανικός από τον τοξικό λαγοκέφαλο σε Μεσσηνία και Καβάλα
20 Σεπτεμβρίου 2008, 18:46


Σε δύο διαφορετικές περιοχές της χώρας, στον κόλπο του Αργολικού στη Μεσσηνία και στην θαλάσσια περιοχή της Νέας Ηρακλείτσας στην Καβάλα, έκανε την εμφάνισή του το θανατηφόρο ψάρι λαγοκέφαλος, προκαλώντας αναστάτωση σε ψαράδες και κατοίκους.

Το άκρως επικίνδυνο ψάρι που εντοπίστηκε πέρυσι για πρώτη φορά στη χώρα μας, και συγκεκριμένα τη Ρόδο, περισυνέλλεξαν και στις δύο περιπτώσεις ψαράδες, ενημερώνοντας στη συνέχεια τις αρμόδιες αρχές.

Στην περίπτωση της Νέας Ηρακλείτσας δε, επιστήμονες του τεχνικού Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών της Νέας Περάμου κατάφεραν να το παγιδεύσουν και να το μεταφέρουν ζωντανό σε δεξαμενή του Ινστιτούτου, ώστε να το μελετήσουν και να συλλέξουν πληροφορίες για τη συμπεριφορά του.

Οι ιχθυολόγοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον και εγρήγορση το φαινόμενο επανεμφάνισης στη χώρα μας του τοξικού ψαριού, το οποίο μεταναστεύει από τον Ινδικό ωκεανό σε θερμά νερά, όπως της Μεσογείου.

Ο λαγοκέφαλος έχει μήκος περίπου 70 εκατοστά και βάρος 1.200 γραμμάρια, και θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος αφού περιέχει νευροτοξίνη, μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο σε όποιον τον καταναλώσει.