30 Απρ 2008

Πρόγραμμα << ΛΑΙΦ >>

Πρόγραμμα «Life»
Tην ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών στον εθνικό δρόμο Τρίπολη - Καλαμάτα εξέφρασε χθες με δηλώσεις του ο αντινομάρχης, Στάθης Αναστασόπουλος.
Μιλώντας χθες στους εκπροσώπους του Τύπου εκτίμησε ότι, ο δρόμος έως την Τσακώνα έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 24 μήνες με έναρξη τον Μάρτιο του 2008. Στο υπόλοιπο τμήμα έως την Καλαμάτα το χρονοδιάγραμμα ανέρχεται σε 40 μήνες.
Με την ευκαιρία ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας των εθνικών δρόμων του Νομού Μεσσηνίας. Το ΥΠΕΧΩΔΕ εδώ και αρκετό καιρό εκπονεί μελέτη για έργα προϋπολογισμού 5,7 εκατ. ευρώ στα πλαίσια του προγράμματος Life «Υλοποίηση βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων σε τμήματα και θέσεις μειωμένης οδικής ασφάλειας».
Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στο Νομό Μεσσηνίας ή τμήματα που οδηγούν στον Νομό, πρόκειται να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις στους παρακάτω άξονες: Τρίπολη - Μεγαλόπολη - Καλαμάτα, Καλό Νερό - Κυπαρισσία - Μεθώνη και Καλό Νερό -Τσακώνα.
Το συνολικό έργο των παρεμβάσεων θα δημοπρατηθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης Οδικών Έργων (Δ3) του ΥΠΕΧΩΔΕ και ομολογουμένως έχει καθυστερήσει, αν και ο νομάρχης Μεσσηνίας έχει παρέμβει στο παρελθόν. Χθες επανήλθε στο θέμα γραπτώς προς το ΥΠΕΧΩΔΕ για επίσπευση των διαδικασιών, ενώ και ο αρμόδιος αντινομάρχης επίσης έχει παρέμβει στους αρμόδιους Φορείς (ΔΕΣΕ Τρίπολης, ΔΤΥ Αρκαδίας κι Εθνικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ΕΥΠΕ / ΥΠΕΧΩΔΕ), για επίσπευση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, πράγμα που έγινε.
Με αυτή την εργολαβία γίνονται παρεμβάσεις σε αρκετούς κόμβους του εθνικού οδικού δικτύου κι έχει μπει ως προτεραιότητα στα τεύχη δημοπράτησης μετά από σχετικό αίτημα του νομάρχη η τοποθέτηση φωτεινής σηματοδότησης στον κόμβο του Ζαφείρη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Αναστασόπουλου εντός του 1ου δεκαπενθημέρου του Μαΐου θα ανακοινωθεί η δημοπράτηση του έργου.
Παράλληλα η μελέτη προβλέπει σε διάφορα σημεία βελτίωση του ασφαλτοτάπητα, κατασκευή πεζοδρομίων, υδραυλικά έργα και έργα ηλεκτροφωτισμού.

Μεγαλόπολη - Τσακώνα
Στο τμήμα αυτό μήκους 26 χλμ. προβλέπονται τα εξής έργα:
Ανακατασκευή του κόμβου της Μεγαλόπολης, όπου γίνονται νέα μικρά τεχνικά και υδραυλικά έργα κι επίσης εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού. Για το τμήμα αυτό εκπονήθηκε οριστική μελέτη κόμβου, οριστική μελέτη ηλεκτροφωτισμού και οριστική μελέτη φωτεινής σηματοδότησης. Συγκεκριμένα προβλέπεται η κατασκευή αντιολισθηρής ασφαλτικής στρώσης, κατασκευή πεζοδρομίων, επέκταση αγωγών και οχετών, τοποθέτηση κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης, στηθαίων ασφαλείας, στηθαίων ασφαλείας προστασίας ιστών ηλεκτροφωτισμού καθώς και εγκατάσταση Ιστών Ηλεκτροφωτισμού.
Σε πέντε ακόμα θέσεις του οδικού άξονα Μεγαλόπολη - Τσακώνα προβλέπεται βελτίωση της οδικής ασφάλειας με αντιολισθηρή ασφαλτική στρώση και τοποθέτηση οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης.

Τσακώνα - Καλαμάτα
Στο τμήμα αυτό μήκους 27 χλμ. προβλέπονται τα εξής έργα:
Τοποθέτηση φωτεινής σηματοδότησης στον κόμβο του Ζαφείρη σύμφωνα με αντίστοιχη ηλεκτρομηχανολογική μελέτη.
Ανακατασκευή του ισόπεδου κόμβου του Πηδήματος όπου προβλέπονται υδραυλικά έργα και εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού. Για το τμήμα αυτό εκπονήθηκε οριστική μελέτη κόμβου και οριστική μελέτη ηλεκτροφωτισμού.
Προβλέπεται βελτίωση της οδικής ασφάλειας με κατασκευή αντιολισθηρής ασφαλτικής στρώσης και κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση σε 3 ακόμα κόμβους: ισόπεδο κόμβο προς Μελιγαλά στα Τσουκαλέικα, ισόπεδο κόμβο προς Σπερχογεία, ισόπεδο κόμβο του ΤΕΙ Καλαμάτας
Βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε 5 ακόμα σημεία κατά μήκος του οδικού άξονα Τσακώνα - Καλαμάτα.

Καλό Νερό - Φιλιατρά
Στο τμήμα αυτό μήκους 21 χλμ. προβλέπονται τα εξής έργα:
Βελτίωση της οδικής ασφάλειας με αντιολισθηρή ασφαλτική στρώση, οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση και βελτίωση της ορατότητας σε 5 ισόπεδους κόμβους: ισόπεδο κόμβο Καλού Νερού, ισόπεδο κόμβο προς Καθελιώτισσα, 1ο και 2ο ισόπεδους κόμβους προς Τερψιθέα και Σπηλιά, ισόπεδο κόμβο Φαρακλάδας.

Φιλιατρά - Μεθώνη
Στο τμήμα αυτό μήκους 55 χλμ. προβλέπονται τα εξής έργα:
Βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε 3 ισόπεδους κόμβους: ισόπεδο κόμβο προς Γαργαλιάνους στην έξοδο από Φιλιατρά, ισόπεδο κόμβο στους Γαργαλιάνους προς Κέντρο Υγείας, ισόπεδο κόμβο προς Αγ. Κυριακή.
Κατασκευή εκατέρωθεν πεζοδρομίων μέσα στη Γιάλοβα σε όλο το μήκος όπου απαιτείται για την ασφαλή κυκλοφορία των πεζών.
Ασφαλτοστρώσεις στο τμήμα Πύλος - Μεθώνη σε μήκος 4 περίπου χλμ. καθώς και στο τμήμα Πύλος - Ρωμανού.
Βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε 13 ακόμα τμήματα του οδικού άξονα Φιλιατρά - Μεθώνη.

Καλό Νερό -Τσακώνα
Στο τμήμα αυτό μήκους 31 χλμ. προβλέπονται τα εξής έργα:
Βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε 5 ισόπεδους κόμβους: ισόπεδο κόμβο προς Μάλτα - Λουτρό - Φίλια - Ανδανία - Οιχαλία, ισόπεδο κόμβο προς Καλλιρρόη, ισόπεδο κόμβο προς Μάλθη, ισόπεδο κόμβο προς Δώριο - Αετό, ισόπεδο Κόμβο προς Κέντρο Κοπανακίου.
Βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε 7 ακόμα θέσεις του οδικού άξονα Καλό Νερό - Τσακώνα με αντιολισθηρή ασφαλτόστρωση και οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση.