28 Απρ 2008

«Ο Χορός των Μυστικών» της Ελένης Τσαμαδού

«Ο Χορός των Μυστικών» της Ελένης Τσαμαδού

Της Μαρίας Νίκα

Το τρίτο της βιβλίο με τίτλο «Ο Χορός των Μυστικών» εξέδωσε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» η Μεσσήνια συγγραφέας Ελένη Τσαμαδού, η οποία κατάγεται από το Μάραθο Γαργαλιάνων.
Μετά τα «Οι θεοί πέθαναν στη Ρώμη» και «Η εταίρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που αναφέρονταν στην αρχαία Ελλάδα, η συγγραφέας συνέχισε με ένα βιβλίο που έχει ως φόντο τη Μεσσηνία του 19ου αιώνα. Για την ακρίβεια, ξεκινά από εκεί και φτάνει μέχρι τα χρόνια της Κατοχής. «Τα πρόσωπα», διευκρινίζει η συγγραφέας, «δεν είναι υπαρκτά. Όσο για τα γεγονότα, είναι ιστορίες με τις οποίες μεγάλωσα. Πράγματα για τα οποία μιλούσαν στο σπίτι οι μεγαλύτεροι».
«Ο Χορός των Μυστικών» είναι μυθιστόρημα, όπου περιλαμβάνονται και πραγματικά γεγονότα, όπως για τον πόλεμο του ’40, από το προσωπικό ημερολόγιο του παππού της Ελένης Τσαμαδού. Άλλωστε, το σπίτι, στο οποίο μείνει η ίδια στο Μάραθο όταν έρχεται από την Αθήνα, είναι αυτό του παππού της, το οποίο στον πόλεμο είχε μισογκρεμιστεί από βόμβα που είχε πέσει στην περιοχή.
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε: «Τη συμβουλή της μάνας της ‘Μεσημέρι κάτω από συκιά μην κοιμηθείς, έρχονται τα ξωτικά και σου παίρνουν τη λαλιά’, δεν την άκουσε η Ανέζω... Κάτω από τη συκιά κοιμήθηκε στη λάβρα του μεσημεριού. Σαν ήρθε όμως το ξωτικό, δεν της πήρε τη μιλιά. Το κορμί και την καρδιά της ζήτησε και πήρε, σφραγίζοντας έτσι τη μοίρα της και τη μοίρα των επόμενων γενιών. Ανέζω, Σοφούλα, Τζούλη, Γιώργης, Μένης, Κωστής, Τάσης. Γυναίκες και άντρες σε διαφορετικές εποχές, σε διαφορετικές κοινωνίες. Έρωτες χωρίς μέλλον και χαμένα όνειρα, προδοσίες και μίση, πλέκουν τον ιστό της ζωής τους. Με φόντο την ελληνική επαρχία στα τέλη του 19ου αιώνα, την Αμερική των πρώτων μεταναστών, την Αθήνα του Μεσοπολέμου και την Ελλάδα της Κατοχής, ξετυλίγεται μια συγκλονιστική ιστορία!».
Το βιβλίο παρουσιάστηκε πρόσφατα στο βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» στην Αθήνα και την Πάτρα, καθώς και στη Λευκωσία. Η Ελένη Τσαμαδού έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει και το τέταρτο βιβλίο της. Αυτό θα αναφέρεται στην περίοδο από το τέλος της Φραγκοκρατίας στην Πελοπόννησο και μετά. «Δε θα το βιαστώ όμως, γιατί το θέμα θέλει πολλή μελέτη» σημειώνει.
Η Ελένη Κ. Τσαμαδού σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και International Legal Studies στο American University, Washington College of Law. Σταδιοδρόμησε ως δικηγόρος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος από το 1966 μέχρι το 2000, οπότε αποχώρησε με τον ανώτατο βαθμό ιεραρχίας. Ασχολήθηκε κυρίως με θέματα Διεθνών Συναλλαγών και Ιδιωτικοποιήσεων. Τα έτη 2000-2004 εργάστηκε ως ειδική σύμβουλος σε νομικά θέματα των Υπουργών Ανάπτυξης, και Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Το μυθιστόρημά της «Οι θεοί πέθαναν στη Ρώμη» έχει μεταφραστεί στα γερμανικά.

© 2008 Εφημερίδα της Καλαμάτας και της ΜεσσηνίαςPowered by: e-nt Solutions