1 Μαρ 2008

Προστασία στη Βοιδοκοιλιά


ΒΟΙΔΟΚΟΙΛΙΑ SOS

Κάτι φαίνεται ότι μπορεί να γίνει για τη προστασία της Βοιδοκοιλιάς, μιάς περιοχής που πλήτεται από τα λιόζουμα των ελαιοτριβείων που μέσα από το ρέμα καταλήγουν στη πανέμορφη αμμουδιά. Καλός ο ασφαλτόδρομος από το Πετροχώρι αλλά αν δεν μειωθεί η ρύπανση η όμορφη παραλία θα είναι ανάμνηση.


ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΒΟΪΔΟΚΟΙΛΙΑ, ΛΑΓΚΟΥΒΑΡΔΟΣ: Οχι λιόζουμα σε χειμάρρους και ποτάμια
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ
Να σταματήσουν να είναι αποδέκτες των απόβλητων των ελαιοτριβείων στις περιοχές Καλαμάτας, Βοϊδοκοιλιάς και Λαγκούβαρδου, οι χείμαρροι και τα ποτάμια αποφάσισε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία) στην προχθεσινή συνεδρίαση το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας.

Επίσης αποφάσισε να μην δοθεί άδεια διοχέτευσης σε ποτάμια και χειμάρρους των αποβλήτων νέων ελαιοτριβείων, και να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι μετά την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Μαλαπάνης είπε ότι δεν πρέπει να παραξενευόμαστε που φεύγουν οι τουρίστες από την Σκανδιναβία όταν η Βοϊδοκοιλιά έχει γίνει εξαιτίας του Kατσίγαρου μαύρη, και ζήτησε αυστηρά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων.

Ο επικεφαλής της “Συνεργασίας για τη Μεσσηνία“ Θανάσης Πετράκος ανέφερε ότι υπάρχουν τρόποι διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων με τρόπο που δεν μολύνει το περιβάλλον, και κάλεσε τη νομαρχιακή πλειοψηφία να επιταχύνει το ρυθμό λήψης αποφάσεων αναφορικά με τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Αριστείδης Δαμαλάς ζήτησε να αφαιρείται άμεσα η άδεια από τα ελαιοτριβεία που ρυπαίνουν και να γίνεται αποκατάσταση του περιβάλλοντος που μολύνθηκε.

Ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος είπε ότι δεν υπάρχει καθολική λύση για το πρόβλημα και πως όλοι οι μέθοδοι διαχείρισης των απόβλητων των ελαιοτριβείων έχουν μειονεκτήματα. Ο κ. Δράκος επεσήμανε πως τα λιόζουμα δεν είναι τοξικά απόβλητα και ότι πολλές φορές δίνεται μεγάλη έκταση στο θέμα για λόγους εντυπωσιασμού. Ανέφερε ότι στην Ισπανία, όπου ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης νομοθετεί, το πρόβλημα έχει λυθεί καθώς οι περιφέρειες έχουν απαγορεύσει τη λειτουργία διφασικών ελαιοτριβείων και τα υποπροϊόντα του λιόκαρπου καίγονται παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια.
Θ.Λ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/02/2008