13 Φεβ 2008

Έκθεση Λαογραφίας -Γιάλοβα Πυλίας

Έκθεση Λαογραφίας - Γιάλοβα Πυλίας
Στoν Συνοικισμό της Γιάλοβας Πυλίας του Νομού Μεσσηνίας, λειτουργεί έκθεση λαογραφικού υλικού με αντικείμενα από την προσωπική μου συλλογή. Τα περισσότερα από αυτά είναι από την ίδια περιοχή και λίγα από άλλες και πιό μακρυνές περιοχές και ακόμη από το εξωτερικό. Στα δύο καλοκαίρια που πέρασαν και η έκθεση- Λαογραφικό Μουσείο με το όνομα "ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑΛΟΒΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗΣ" δέχτηκε εκατοντάδες επισκέπτες που ενθουσιάστηκαν βλέποντας των πλούτο των εκθεμάτων το Μουσείο ήταν ανοικτό. Οι περισσότεροι ήσαν από τη Δυτική Ευρώπη και κυρίως Ιταλία -Γερμανία- Αγγλία και Ολλανδία. Οι γνώμες τους που γεμίζουν διακόσιες ογδόντα σελίδες με τις κριτικές τους, μας έδωσαν φτερά γιά τις περαιτέρω ενέργειές μας.
Η Συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των αγροτών, του οικιακού εξοπλισμού και των χειρονακτικών επαγγελμάτων. Η αλλαγή αυτή στη ζωή του τόπου μας έγινε σχεδόν απότομα, αφού το πετρέλαιο και το ρεύμα που ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες, άλλαξαν τα πάντα. Οι άνθρωποι προσαρμόζονταν στις νέες συνθήκες που τους έδιναν νέες δυνατότητες στην αύξηση της παραγωγής, της μετακίνησης, της διασκέδασης και στο σταματιμό της αιμοραγίας των Ελλήνων να φεύγουν στο εξωτερικό. Καταργήθηκαν πολλά πράγματα που γιά χρόνια βασάνιζαν τους γονείς για την αποκατάσταση των παιδιών τους. Καταργήθηκε η προίκα, η μόρφωση προχωρούσε πιό πολύ με τη δωρεάν παιδεία κ.λ.π. Η διασκέδαση άλλαξε με τον ερχομό των σύχρονων μέσων διασκέδασης, τον ερχομό της τηλεόρασης και του αυτοκινήτου που μείωσε τις αποστάσεις.

Ο επισκέπτης μπορεί να βρεί τα σπουδαιότερα γεγονότα που συγκλώνισαν την Ελλάδα και την Κύπρο από το 1960 έως σήμερα, σε εφημερίδες, βιβλία και περιοδικά. Βλέπει μουσικά όργανα παλαιότερων εποχών. Βλέπει και αγγίζει στην πραγματικότητα τα ίδια τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στη αθημερινή τους ζωή οι παππούδες του, οι γονείς του και ίσως και ο ίδιος σε μικρή ηλικία.
Τα απολιθωμένα όστρακα, φύλλα, οστά και σταλακτητικό υλικό, μεταφέρουν τον επισκέπτη σε πολύ παλιές ακόμα και προϊστορικές εποχές.
Οι συλλογές από γκραβούρες, ζωγραφικές και εικόνες του 1700-1800-1900 τον φέρουν σε άλλο κόσμο.
Εκεί μπορεί να δεί κανείς το παράθυρο του Καρατάσου από τη Γνωστή μάχη της Σχοινόλακας, Την χαμηλή πόρτα του πασά, τις πραγματικές μπόμπες από την Ναυμαχία του Ναυαρίνου και άλλα. Υπάρχουν παλιά όπλα, σπαθιά και παγίδες γιά ζώα και ανθρώπους.
Το γυναικείο τμήμα με τις ραπτομηχανές, αργαλειούς κεντήματα και βοηθητικά μηχανήματα όπως ρόκες, σβίγγες, λανάρια, τον διασκεδάζουν και του λύνουν πολλές απορίες της ζωής του.
Το παλιό το καφενείο δίνει στους επισκέπτες, τη δυνατότητα να γευτούν παραδοσιακά γλυκά, να δούν την επεξεργασία του καφέ με τα πρωτόγονα καβουρντηστήρια και τους χειρόμυλους του καφέ και του σιταριού. Οι πήλινες τσουκάλες και βήκες του νερού του κρασιού και τα παγούρια και οι νταμιζάνες μαζί με τα Κορωνέϊκα πιθάρια τους προσγειώνουν σε μιά αλλη πραγματικότητα.
Υπάρχουν επί πλέον προθήκες με είδη φιλουμενισμού, κερμάτων, γραμματοσήμων, παλαιών συμβολαίων, φωτογραφιών, φωτογραφικών μηχανών και αγροτικών εργαλείων, εργαλείων σιδηρουργού και άλλων.
Το Μουσείο στεγάζεται σέ δύο αίθουσες νεόδμητων κτηρίων παραδοσιακού τύπου, που ευγενώς μας παραχώρησε ο ιδιοκτήτης του camping Ναυαρίνο Τάσος Καραμπάτσος.
Το Μουσείο θα ανοίξει πάλι γιά τη θερινή σεζόν από τον Απρίλιο του 2008.
Κώστας Γ. Μπαλαφούτης