16 Δεκ 2007

Σύλλογος Μεσσηνίων Φοιτητών







ΣΥ.ΜΕ.Φ. Σύλλογος Μεσσηνίων Φοιτητών http://www.symef.gr/
Η ιστορία του Συλλόγου μας

Η ζωή του ΣΥ.ΜΕ.Φ ξεκινά γύρω στο 1942. Η πρώτη καταγεγραμμένη εκδήλωσή του γίνεται στις 23 Νοεμβρίου 1942 στον κινηματογράφο Έσπερος (σημερινό Πνευματικό κέντρο) Καλαμάτας ενάντια στη γερμανική κατοχή. Η εκδήλωση χαρακτηρίζεται πρωτοφανής για την εποχή και την επόμενη μέρα διενεργήθηκαν συλλήψεις. Ο σύλλογος συνεχίζει την πορεία του με περιόδους μεγάλης αλλά και μικρότερης δραστηριότητας. Έντονη δράση παρουσιάζει πριν και μετά τη στρατιωτική δικτατορία, στα χρόνια εδραίωσης της δημοκρατίας. Περίοδοι δράσης και αδράνειας συνεχίζουν να υπάρχουν στη ζωή του ΣΥ.ΜΕ.Φ.
Η νεώτερη ιστορία του ΣΥΜΕΦ ξεκινάει κάπου στις αρχές του 1998 όπου τρεις φοιτητές της νομικής Αθηνών, ο Στρατής Νικολακέας, ο Μιχάλης Κοσμόπουλος, ο Βασίλης Καλύβας παλιοί φίλοι από την Καλαμάτα άρχισαν να συζητούν την ιδέα της επαναλειτουργίας του Συλλόγου Μεσσηνίων Φοιτητών. Σχημάτισαν έτσι μια άτυπη τριμελή οργανωτική γραμματεία και άρχισαν τις επαφές με τους φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών καθώς και με τους τοπικούς φορείς της Μεσσηνίας προκειμένου βολιδοσκοπήσουν το κλίμα. Τα μηνύματα που πήραν ήταν πολύ θετικά από παντού. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο της δράσης της, η τριμελής αυτή γραμματεία κατόρθωσε να εγγράψει ως μέλη του μελλοντικού αυτού Σωματείου πάνω από διακόσια άτομα ενώ από την άλλη πλευρά όλοι οι τοπικοί φορείς έδειχναν πρόθυμοι να ενισχύσουν την ιδέα σημαντικά.
Γρήγορα, η τριμελής αυτή οργανωτική γραμματεία ενισχύθηκε με την δύναμη και τη δημιουργικότητα νέων μελών της , όλών φοιτητών στη Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια σχηματίστηκε μια Συντακτική Επιτροπή με σκοπό τη συγγραφή και κατάρτιση των άρθρων του καταστατικού του μελλοντικού σωματείου. Όταν η Συντονιστική Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της, συγκάλεσε γενική συνέλευση των μελών του άτυπου μέχρι τότε Σωματείου με σκοπό την ψήφιση του καταστατικού, την ανάδειξη με αρχαιρεσίες του πρώτου ιδρυτικού διοικητικού συμβουλίου και την υπογραφή της ιδρυτικής πράξης του Συλλόγου, η οποία έλαβε χώρα τον Μάη του 1999.
Μετά την υπογραφή της ιδρυτικής πράξεως , και της ψήφισης ομοφώνως όλων των άρθρων του Καταστατικού, το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥ.ΜΕ.Φ παρέδωσε όλο το ιδρυτικό υλικό στον Γ. Μπουλούκο, Δικηγόρο Αθηνών, Μεσσήνιο και μέλος του Δ.Σ Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, προκειμένου να φροντίσει για την νομική σύσταση του Σωματείου. Προς τιμή του ο τελευταίος, χωρίς να λάβει καμία αμοιβή για την εργασία του προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες νομικά ενέργειες για τη σύσταση του ΣΥ.ΜΕΦ.
Το Δ.Σ προχώρησε σε μια σειρά από επαφές με όλους τους τοπικούς φορείς και παράγοντες στην Μεσσηνία προκειμένου να προωθήσει την ιδέα του Σωματείου των Μεσσηνίων Φοιτητών και συνάμα να ζητήσει υλική βοήθεια για το έργο του. Ομολογουμένως όλοι ανταποκρίθηκαν θετικά.
Ανάμεσα σε αυτούς που βοήθησαν το σύλλογο στα πρώτα βήματα του, θα πρέπει να αναφέρουμε
α) τη μεσσηνιακή εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" που ανέλαβε το σύνολο της έκδοσης του πρώτου τεύχους του περιοδικού του ΣΥΜΕΦ με τίτλο "ΕΜΒΕΛΕΙΑ",β) την κ. Βίκυ Καρέλια για την ευγενική χορηγία της,γ) τον κ. Δημήτρη Χριστοφιλόπουλο καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών για την παραχώρηση του ακαδημαικού του γραφείου ως χώρου γραφείων του ΣΥΜΕΦ στην Αθήνα,δ) τον κ Βασίλη Δικαιουλάκο καθηγητή Φυσικής και πρόεδρο του "Σωματείου των Φίλων της Μελίνας Μερκούρη Καλαμάτας" για την παραχώρηση χώρου για γραφεία του ΣΥΜΕΦ στην Καλαμάτα, ε) τον κ. Δημήτρη Δράκο, Νομάρχη Μεσσηνίας για την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων, στ) τον κ. Δημήτριο Καφαντάρη, Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας για την ενίσχυση του Συλλόγου μας με κάθε δυνατό τρόπο,ζ) τον κ. Γιώργο Καραμπάτο, Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για τη θερμή υποστήριξη του ΣΥΜΕΦ στα πρώτα του βήματα του αλλά και στη συνέχεια. Ας μας συγχωρέσουν όσοι δεν αναφέρονται παραπάνω, να είναι σίγουροι όμως ότι έχουν μια θέση στην καρδία όλων των Μεσσηνίων Φοιτητών.

ΓΕΝΙΚΑ: Επικαιρότητα Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες Διασκέδαση Εκδρομές Καλλιτεχνικά νέα Χρήσιμα links Γενικά links Χρήσιμα τηλέφωνα Μεσσήνιοι στην Αθήνα Forum Αγγελείες ΣΥ.ΜΕ.Φ: Ιστορικό Εφημερίδες Περιοδικά Εκδηλώσεις 1999-2005 ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Η ιστορία της Μεσσηνίας Προορισμοί Χάρτης